Терапии извън академията

Терапиите който ще се провеждат извън Академия Усмивка са хидротерапия и хипотерапия.
Към момента усилията ни са насочени към организирането и намиране на финансиране за тези два вида терапии, за да могат повече деца да ги посещават безплатно и да могат да изпитат радостта от тези два спорта.

ХИПОТЕРАПИЯ

Вероятно повечето от вас са  чували  за хипотерапия, но не са  напълно запознати със самата терапия и с добрите резултати които се постигат при деца с специални потребности. Всъщност това е съвсем реален вариант за помощ и се използва все по-често.

Този вид лечение използва движението на коня при езда. Всъщност движенията на животното помагат на хора, които имат проблеми с двигателните функции. При терапията, разбира се, участва специалист терапевт или  рехабилитатор, който помага на детето при заемане на правилната стойка и при самото яздене. Интересното е, че при хипотерапията стойките, които се заемат върху коня могат да бъдат – върху седлото, гледащ напред или назад, легнал по гръб или по корем. Това се определя от терапевтът, който решава от какво има нужда детето, в зависимост от своя проблем. Хипотеарпията може да помогне за балансиране на стойката, да подобри значително мобилността и функционалността на човек. От друга страна има благотворно влияние върху психиката на детето.Основната част при терапията се дължи на постоянната необходимост от търсене на равновесие. Яздейки кон, детето винаги трябва да е в кондиция и да внимава. Липсата на ловкост при заболявания като аутизъм и церебрална парализа могат да бъдат преодоляни с помощта на този вид терапия. Постоянният контакт между детето  и коня помага да се избегне тази неловкост и детето да се почувства по-стабилно, в следствие на което ще спадне чувствително и мускулното напрежение.

Хипотерапията  изисква упоритост и постоянство, но определено може да помогне на хора със следните проблеми:

 • Синдром на Даун;
 • Речеви увреждания;
 • Аутизъм;
 • Емоционални увреждания;
 • Детска Церебрална парализа
 • Проблеми със забавено развитие
 • Проблеми и травми на гръбначния стълб
 • Увреждания на ухото или зрението;
 • При хора с много различни фобии и неоправдани пристъпи на тревожност
 • При епилепсия

Ползите от хипотерапията са много, но за съжаление малко от децата със специални потребности успяват да се възползват от този вид рехабилитация.

Цената на една тренировка със терапевт е около 25 лв. за 30 мин.

ХИДРОТЕРПИЯ

 

Лечебното плуване за деца носи удоволствие! Чрез забавни игри то комбинира различни елементи от традиционните стилове плуване, като ги съчетава така, че да бъде подсилен техния благотворен ефект върху детското здраве.

Във водата се стимулира общото развитие на детския организъм, неговите двигателни и психически функции, подобрява се координацията на движенията, стабилизира се седенето, изправянето и ходенето, а с това се предотвратява и бъдещото тежко инвалидизиране на децата с Детска церебрална парализа. Чрез плуването се усъвършенства терморегулацията, увеличават се съпротивителните сили на организма към простудни фактори. Тренира се издържливостта към натоварване. Плуването действа стимулиращо на организма, то увеличава умствените способности при деца от всички възрасти. Лечебното плуване за деца е спорт, за който няма противопоказания. То подобрява обмяната на веществата, съня и апетита, масажира тялото, стимулира нервните окончания, прави нервната система по-устойчива, развива дихателната и сърдечно-съдовата системи, тренира мускулите и връзките, намалява натоварването на гръбнака и изправя стойката. Чувствително подобрява общата моторика, повишава тонуса на организма.Един астрономичен час индивидуална тренировка с треньор по плуване за деца със СОП е  20 лв.

 • Date: 11.11.2014
Site language